Varno v vrtec in šolo

V letošnjem šolskem letu naša šola sodeluje v projektu »Varno v vrtec in šolo – Začetek šole«, ki je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja. Organizator projekta je društvo Sobivanje, projekt podpira tudi Agencija za varnost prometa (AVP). Namen projekta je otroke spodbujati k razmišljanju o varnosti v prometu na splošno ter o varnosti na poti v vrtec in šolo ter v okolici otroških igrišč.

Učiteljice, ki poučujemo v drugem in tretjem razredu, smo se odločile, da projektne smernice vključimo v učne vsebine in jih tako spretno medpredmetno povežemo. Z učenci smo najprej opravili učni sprehod po bližnji okolici šole. Med samim sprehodom so učenci aktivno sodelovali, opazovali promet, prometno ureditev našega kraja in sami ocenjevali, kako varne so njihove poti v šolo.

V učilnico smo se vrnili polni vtisov in idej kako bi poskrbeli, da bi bili kot udeleženci v prometu bolj varni. Tako so otroci spoznavali prometne znake, se naučili nekaj pesmi o prometu, bogatili besedni zaklad v angleškem jeziku. Pokazali so izreden interes, da se naučijo nekaj novih besed in tako je na željo učencev učiteljica pripravila nabor angleških besed, vezanih na promet in okolico šole.

Vsak učenec je narisal svojo pot v šolo, katera je bila izhodišče za nastanek makete prometnega režima okolice šole. Skupaj so soustvarjali izdelke, med tem prepevali pesmi, se pogovarjali, izmenjavali poglede ter mnenja. Pri delu so bili zelo motivirani, iznajdljivi in izvirni. Tako so izpod njihovih spretnih rok nastali gasilski dom, šola, trgovina, hišice z najlepšimi cvetlicami na okenskih policah, najnovejši traktorji, šolski kombi, avtobus, različni modeli avtomobilov (tudi takšni s prikolicami ne manjkajo). Ne manjkajo niti motoristi, kolesarji, prometni znaki in s krošnjami obdana okolica.  Učenci so na podlago zarisali cesto, ki vodi skozi kraj, ter vse stavbe, vozila in prometne znake primerno umestili na podlago. Tako je nastalo, po njihovih besedah, ˝Mini Šmartno˝.

Maketo ˝Mini Šmartnega˝ smo na ogled postavili v avli naše šole.

Pripravile učiteljice: Melita Gorenak, Barbara Topolovec, Milena Hojnik

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja